Şalpazarı İlçe Tarım Müdürlüğü çiftçileri fındıkta külleme hastalığına karşı uyardı. İlçe Tarım Müdürü Rasim Erkan, fındıkta küllemenin hem verim hem de kalite kaybına yol açtığını söyledi.
İlçe Tarım Müdürü Rasim Erkan yaptığı açıklamada çiftçileri külleme hastalığına karşı mücadeleye çağırdı. Erkan’ın açıklaması şöyle:
“Fındıkta külleme külleme hastalığına Phyllactinia guttata ve Erysiphe sp. isimli funguslar neden olmaktadır. Hastalık etmenleri, kışı yere dökülen hastalıklı yapraklarda ve bitki artıklarında geçirirler. İlkbaharda fungus sporları, normal büyüklüğünü almış fındık yapraklarını enfekte eder ve hastalığı başlatırlar. Genç sürgünlerde ve çotanaklarda zuruf yüzeyinde ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü, ilerleyen dönemde renkte matlaşma, kahverengileşme ve özellikle erken dönemde hastalığa yakalananlarda kurumalar görülür. Hastalık fındıkta hem verim hem de kalite kayıplarına neden olur.
Bu nedenle, bahçeler bakımlı olmalıdır. Zira tüm hastalıklar öncelikle bakımsız bahçelerde meydana gelir. Sonbaharda bahçelerde budama yapılmalı, hastalıklı, kurt girmiş, kurumuş veya kırılmış dallar çıkarılmalıdır. Ocak içerisine güneş girmesi sağlanmalıdır. Ocak içinde ve ocaklar arası hava sirkülasyonu sağlanmalıdır. Ocaklardaki dip sürgünleri yılda iki kez alınmalı ve yakılarak yok edilmelidir. Yabancı otlar enfeksiyonu arttırdığından, tohum bağlamadan önce, aylık periyotlar halinde biçilmelidir. Sonbaharda dökülen hastalıkla bulaşık yapraklar tırmıkla bir yere toplanarak yakılmalıdır. Hastalık bulaşık fındık zurufları imha edilmeli ve bahçeye dökülmemelidir.
Hastalığın Kimyasal Mücadelesinde ise;
İlaçlama, önceki yıllardaki hastalığın yoğunluğuna göre belirlenmelidir. Hastalık bahçede ilk defa çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır. Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise belirtiler görülmeden önce, o yılın sürgünleri 25-30 cm olduktan ve yapraklar normal büyüklüğünü aldıktan sonra ilk ilaçlama yapılmalıdır.
İlaçlamalarda atomizör kullanılacaksa, ocak başına en az 1 litre ilaçlı su, motorlu pülverizatör kullanılacaksa en az 2 litre ilaçlı su olacak şekilde, ağaçlara dipten başlanarak yıkama şeklinde ilaç atılmalı; insan ve hayvan sağlığı bakımından kullanılan ilacın, son ilaçlama ile hasat arasındaki süresine göre, ilaçlama bitiminden 7-28 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.
Arıların zirai mücadele ilaçlarından zarar görmelerini asgari düzeyde tutmak için, arıcılık yapanların kovanlarını ilaçlama sahasının dışına çıkarmaları gerekmektedir. Uygulamada kalıntı riski göz önüne alınarak ilaçlı mücadelenin hasattan 1 ay öncesine kadar tamamlanması gerekmektedir.
Detaylı bilgi almak için Şalpazarı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne uğrayabilirsiniz.”